kolmapäev, 14. jaanuar 2015

Püksid enneaegsele beebile

Selle aasta esimene heategevuslik projekt, milles ma osalen, on "Heategu kõige pisematele". Need kõige pisemad on enne õiget aega sündinud beebid, kes on nii imepisikesed, et hirm on neid katsuda. Selle projekti raames kutsutakse inimesi üles valmistama beebidele riideid ja tekke. Sel aastal abistatakse Ida-Tallinna Keskhaiglat. Oodatud on villased hõlmikjakid, püksid, fliistekke, kootud, heegeldatud, õmmeldud tekke, linad kuvöösidesse, emadele sooja fliis -või villatekki ümber õlgade, mütsid ja sokid. Heategu kõige pisematele kodulehelt leiab kampsuni ja nüüd ka pükste kudumise õpetuse. Pükste õpetus on minu käkerdis. 

Ma otsisin kaua sobivat juhendit enneaegsetele lastele pükste kudumiseks, kuid mida ei olnud, seda ei olnud. Ikka oli miski, mis mulle ei meeldinud või mis oleks võinud teistmoodi olla või oli liiga raske. Raske ses mõttes, et kui tahad rohkem kui ühe paari teha, ei tahaks ju näpuga juhendist järge hoida koguaeg.  Panin siis mitmest kokku ühe ja mulle sobib. 


Lisa siia ka õpetuse. Äkki keegi tahab veel titadele pükse kududa :) Ja muidugi, kui leiad õpetuses mingi apsu, siis anna julgelt teada, et saaks vea parandada. 

Vajaminevad vahendid:
3,5  sukavardad
Lõng Supremo 50g või mõni muu beebi õrna nahaga sobiv pehme masinaga pestav lõng

Pükste mõõdud:
Üldpikkus: ~24cm
Sisesäär:  ~ 12 cm
Vööümbermõõt venitamata: ~29 cm

Lühendid:
Pr – parempidine silmus
Ph – pahempidine silmus

Töökäik
Loo 3,5 varrastega 88 silma ja koo 1pr,1ph soonikut 5 cm.

Jätka parempidises koes ja kahanda esimesel parempidisel ringil ühtlaste vahedega 14 silma (jääb 74 silma).

Kui töö kõrgus on 8 cm, kasvata 1 silmus mõlemal pool esiosa keskmist silmust (teise varda lõpus oleva viimase silmuse ette ja kolmanda varda esimese silmuse ette). Kasvata järgmiselt: korja silmus eelmiselt realt, tõsta vasakpoolsele vardale ja koo parempidi läbi. Korda kasvatamist igal teisel ringil, kokku 9 korda. Peale kõiki kasvatamisi peab silmuseid olema 92 ja töö kõrgus on umbes 13 cm. See võib erineda lõnga jämedusest, sellisel juhul tuleks tööd kududa nii kaua, kuni kõrguseks saab umbes 13-15 cm. Järgmisel ringil koo maha 3 silmust esiosa keskel ja 3 silmust tagaosa keskel ning alusta säärte kudumist (silmuseid kokku 86).

Mõlemad sääred kootakse eraldi.

Tõsta ühe sääre 43 silma silmusehoidjale või abilõngale ja teise sääre 43 silma sukavarrastele.

Säär: koo parempidises koes 2 cm, kahanda 1 silmus mõlemal pool sääre sisekülge (jääb jalgevahele). Korda kahandust iga 1 cm järel kokku 4 korda (peale kahandusi alles 37 silma). Kui säär on 10 cm pikkune, koo 1 parempidi, 2 parempidi kokku ringi lõpuni (alles jääb 25 silma). Koo  2 cm 1ph, 1pr soonikut. Lõpeta säär ja koo teine samamoodi.

Peida lõngaotsad.


Kui oskad ja aega on, siis head kudumist! 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar