neljapäev, 18. veebruar 2016

"Vana roosa maja" ja "Moraal"

Kolmapäev oli teatripäev :)

Me käisime Sebastianiga Draamateatris vaatamas etendust "Vana roosa maja", mis on Ingomar Vihmari lavastatud. Etenduse peaosaline on vana roosa maja, mille vastu viis noort seletamatut huvi tunnevad. Majaga käib kaasas salapärane legend ja kinnisvara maakler soovib seda maha lammutada, aga kuna tegu on muinsuskaitseehitisega, siis peab ta selleks, et maja lammutada, vassima ja valetama. Lõppeb kõik muidugi hästi. Maja jääb alles ja lapsed on õnnelikud. Kinnisvaramaakler armub päevapiltnikusse ja maja saab vabaks nukravõitu legendist. 

9aastastele täiesti eakohane etendus. Igatahes Sebastian ütles küll, et talle väga meeldis. Minu meelest oli huvitav lavadekoratsioon. Natukene häiris ühe näitleja liiga titekas hääl - see oli lausa kõrvu kriipiv. Ma tabasin ühe anomaalia ka. Meie laps ei naernud kordagi, kui kõik teised lapsed naersid. Või vähemasti enamus naeris. Kui ma sellest õhtul Arvoga rääkisin, siis Sebastian kommenteeris kõrvalt, et nii titekate naljade peale ei ole mõtet naerda... Vot siis nii.


Samal õhtul käis Robin oma klassiga Haapsalus vaatamas Ugala etendust "Moraal". Noortelavastus “Moraal”, žanrimääratlusega musical lecture, heidab humoorika pilgu teismeliste ajusagarate vahele, püüdes aru saada, milline on siis ikkagi see “päris teismeline”?  Mida see tähendab: olla teismeline? Teismeline oled siis, kui oled mässumeelne, trotslik, konfliktne, oma identiteeti otsiv, segane? Misasja? Või kui sa oled ülbe, laisk, ahne, vastik, kiimas ja armukade? Vaevalt! Tänapäeva teismeliste puhul on kõige iseloomulikum, et ühist nimetajat ei ole.

Selles lavastuses ei aeta ümmargust juttu. Seal öeldakse otse, tehakse puust ja punaseks ja räägitakse asjadest nii, nagu need on. Seega pole midagi imestada, kui küsisin Robini käest, kuidas etendus meeldis ja ta murdosasekundi oli vakka ja ütles siis, et see oli ropp, väga ropp. Ja siis ta muidugi pidi mainima ka seda, et teismelise aju on nagu kapsas, mis toodab ainult s....a - nii oli öeldud etenduses ja seetõttu ta võib edaspidi nii palju s...a ajada, kui vaid ise soovib :) Elame näeme!

Mul on hea meel, et poisid on mõlemad selgeks saanud, milline on teatrikülastamise riietus. Kui varemalt ikka kostus natukene vingu, et miks ma pean triiksärgi panema või kas ma ikka pean kingad panema, siis nüüdseks nad võtavad ise kapist sobilikud riided ja seavad ed valmis. Mul oli kohe hea meel vaadata eile oma poegasi - nii viksid ja viisakad :) Isasse :)

Üks teater on sel nädalal veel ees. Me lähme homme Arvoga Pärnu Endlasse vaatama etendust "Topeltelu". Väga kultuurne nädal :)




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar